A személyi higiénia és a tisztalkodás alapszabályai Indiában

Meglehetősen nagy szakadék tátong a nyugati és az indiai higiéniai szokások között. Ami egyiknek tiszta, másiknak koszos. Most megmutatjuk, hogy néz ki a személyi higiénia az indiai jógiknál.

Személyi higiénia a Gangesz-parti jógik világából

A cikk végére rá fogunk jönni, hogy komoly okuk van úgy csinálni, ahogyan ők végzik a napi tisztálkodást. Érdemes volna újraértékelni a tisztálkodás alapszabályait Európában.

Mi is a személyi higiénia célja?

Minden ember szájüregében, bőrének felszínén, hajszálain, a testnyílásokban és környékén baktériumok és egyéb, szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok milliói találhatók. Ezek egy része szükséges a normális flóra fenntartásához, másrészük viszont megbetegíthet, így a rendszeres eltávolításuk indokolt.

Érdemes kipróbálni az indiai tisztálkodási szabályokat a gyakorlatban is. Hasznos és jól átgondolt személyi higiéniai szokások.

A Gangesz folyó partján jól megfigyelhetjük a különböző higiéniai és tisztálkodási szokásokat.

Mindenkinek máshol húzódik meg az a bizonyos határ, de abban egyetérthetünk, hogy a személyes higiéniánkra figyelni kell. Már gyerekkorban fontos megtanítani az alapvető higiéniai szokásokat. Az személyi higiénia alapvető célja az egészség fenntartása. Persze a társas kapcsolatainkban is fontos szerepe van.

A személyi higiénia a fejben dől el

A személyi higiénia egy belső igény. Igényünk van a tisztaságra, rendezettségre. A személyi higiénia csökkenése akár a depresszió tünete is lehet. Hiszen a napi rutinunk része, amit kiegyensúlyozottan végezhetünk a legeredményesebben.

Az orrmosás a napi rutin része, hiszen segít helyreállítani az orrnyálkahártya normál működését és aktiválja a természetes védekező rendszert.

A sós vizes orrmosás további jó hatással van az egészségre. Webshopunkban meg is vásárolhatod.

Az egyik legfontosabb ilyen tisztálkodási rutinunk kell, hogy legyen a nyelvtisztítás. A nyelv tisztítása mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, de előnyei vitathatatlanok. Megsemmisíti a rossz leheletet, megszabadít a lepedéktől. A fogak lepedékességét is segít csökkenteni. Javítja az ízérzékelést. Erősíti az immunrendszert.

Ébredés utáni első teendők

Az éjszakai alvás során testünk folyamatosan dolgozik: méregtelenít. Reggelre testünkön és testünkben az így kiválasztott méreganyagok jelennek meg. Ezeket a legjobb rögtön ébredés után eltávolítani. Elsőként a belek kiürítését javasoljuk. A reggeli fürdés kihagyhatatlan, ráadásul rendkívül jó ébresztő, felfrissülve állunk a napi kihívásokhoz. A fogmosás és a nyelvtisztítás is hozzá tartozik a napi reggeli rutinhoz.

Miért nem használnak a jógik wc papírt és hogyan oldják meg

A WC papír használata a tradicionális Indiában elképzelhetetlen. Ezt az indiai zarándokhelyek látogatásakor is láthatjuk.

Indiában mindig a bal kezüket és egy üveg vagy csupor vizet használnak az emberek WC használat után.

Hogy miért nem használnak WC papírt? Mert nem szeretik elkenni a dolgokat. Inkább lemossák a nem kívánatos dolgokat magukról.

Összefoglalás: Az iIndiai tisztálkodás alapszabályai és előnyei

Minden kétséget kizáróan megállapíthatjuk, hogy az indiai tisztálkodás alapszabályai meglehetősen eltérnek az európaitól. Összegezve, a következők a legfontosabb tisztálkodási alapszabályok Indiában:

  • a WC használat közben csakis a bel kezet használják – a jobb kéz a konyháé és a táplálkozásé
  • tradicionálisan reggeli füsdés előtt gyógyolajat masszíroznak bőrükbe
  • naponta minimum egyszer zuhanyoznak
  • a reggel mindig zuhanyzással indul

Érdemes kipróbálni az indiai tisztálkodási szabályokat a gyakorlatban is. Hasznos és jól átgondolt személyi higiéniai szokások.

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük