A Gangesz folyó és a Jamuná jogi személy

Nagy dolog történt 2017-ben az indiai jogalkotásban és a környezetvédelemben. A Gangesz folyó és a Jamuna mostantól jogi személy. Március 20-án jogi személlyé nyilvánították őket.

Áldozat a Gangesz folyó tiszteletére
Áldozat a Gangesz folyó tiszteletére: Ganga puja (Gangás-púdzsá)

Mint mondja az indiai bíróság:

„Az emberrel egyenlő jogokkal kell rendelkezniük, hogy a testükön ejtett sebeket ugyanúgy kezeljék, mint az emberi test sérüléseit.”

Indiai útjaink során magunk is szemtanúi lehetünk a Gangotri és Jamunotri gleccserei zsugorodásának.

20 évvel ezelőtti látogatásunk idején a Gangesz forrása még egy kilométerrel közelebb tört a felszínre 4200 méter magasságban, a Himalájában.

A Jamuna és a Gangesz folyó

A Jamuna és a Gangesz folyó India két legszentebb és legfontosabb folyója. A Gangesz folyó a Himalájában ered, Gaumukhban. A Bengáli öbölbe torkollik. 2525 km hosszú.

A Gangeszről szóló információk  mind megerősítenek bennünket abban, hogy a folyók az ember védelmére szorulnak. A Jamuna folyó Jamunotriban, a Himalájában ered, majd a Gangeszbe torkollik Prajágban. 1376 km hosszú.

India folyói fontos szerepet töltenek be a hindu spiritualitásban is. A környezetvédők hosszú évek óta kongatják a vészharangot, miszerint a Szent folyók a teljes kihalás széléig jutottak.

A Jamuna és a Gangesz folyó szentsége

A Jamuna és a Gangesz folyó India nagy szentjeinek, Visnu-avatárjainak és guruinak tanítását visszhangozzák. Partjain születtek pótolhatatlan művek, mint amilyen a Bhágavata-purána.

Krisna a Jamuná folyó partján elterülő Mathurában született. Gyerekkorát pedig az ugyancsak Jamuna-parti Vrindávanban töltötte.

Történet Buddháról és a Gangeszről

Íme, Buddha és a folyó elgondolkodtató története a jógikus képességekről. A folyó misztikus szimbólum. Egyrészt át lehet kelni rajta a túloldalra. Másrészt mindig megújul. Harmadrészt mutatja az utat az óceánig. Sőt, el is visz bennünket, ha szeretnénk, majd ott föláldozza magát.

Egy napon Buddha és tanítványai a folyó partján várakoztak. A révésznek hamarosan érkeznie kellett, hogy átvigye őket a túlsó partra.

Odament hozzájuk egy aszkéta, aki büszkén mutatta be misztikus képességét. Hopsz, rálépett a folyó színére. Ahelyett, hogy elsüllyedt volna,  képes volt a víz tetején járni, ide-oda lépkedni.
Buddha elmosolyodott és megkérdezte:

– Mondd, mennyi időbe telt, míg szert tettél erre a hatalmas képességre?
– Ó, Uram, vagy harminc év munkája van benne – felelte az aszkéta.

Buddha így válaszolt:

– Harminc év? Hiszen a folyón bármikor át lehet kelni, átvisz a révész hajója pár fillérért.
Íme, a Gangesz folyó csodája

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük