India folyói

Minden élőlénynek joga van a tiszta vízhez. Akár a minőségi ételek főzéséhez, az egészséges táplálkozáshoz, de egyáltalán az életben maradáshoz is. Korunk jellemzője, hogy a tisztaságért tenni kell. Ezért is szenteltük életünket az indiai szent folyók védelmére. Minden indiai zarándokhely és indiai folyó védelme elengedhetetlen fontosságú.

Indiai zarándokhely
Indiai zarándokhely az indiai Jamuná folyó partján

A Jamuná folyó aktuális helyzetéről is érdemes tájékozódni, mert minden mindenre hatással van.

Néhány legfontosabb indiai zarándokhely

Minden indiai zarándokhely valamilyen különös erővel bír. A legfontosabb zarándokhelyek Vrindávan, Haridvár, Badrinát, Varanászi, Puri, Dváraka, Kancsipuram és Ramésvaram. Ezek a szent zarándokhelyek Krisnához, Rámához vagy Sívához kötődnek.

Szinte mindegyikre jellemző a nagy tömeg, a mantrák zengése és a kirtan. No meg a sok szemét, amit a zarándokok ott hagynak maguk mögött.

Vrindávan, az indiai zarándokhelyek királynője

Minden indiai zarándokhely közül számunkra legkedvesebb Vrindávan. Viszont éppen ez a Vrindávan nagy segítségre szorul- Itt is átfolyik a Yamuna, mely minden jó-szándékunk ellenére mára már sajnálatos módon szinte szennyvízzé vált. Az ipari szennyeződés és Delhi lakosságának vízigénye teljesen tönkreteszi.

Éppen ezért ha Vrindávanba szeretnél látogatni, akkor mindenképpen tegyél is valamit Vrindávanért. Ha más nem, gyűjts szemetet, vagy hívd vel a világ figyelmét a környezeti katasztrófára. Válj aktivistává! Íme egy kis segítség vrindávani utazásodhoz, hogy tudd mely helyeket érdemes felkeresni.

Igaz, angolul van, de tökéletesen összefoglalták Vrindávan legfontosabb turisztikai látványosságait: Places to visit in Vrindavan. Magyarul ezt azt jelenti, hogy ezeket a helyeket érdemes felkeresni Vrindávani kiránduláskor vagy zarándoklatkor.

India folyói: Vrindávan legfontosabb indiai zarándokhely
Vrindávan legfontosabb indiai zarándokhely

India folyói: 7 fő szent folyó

A India folyói közül legismertebben a Gangesz és a Jamuná. Jó hír, hogy most már a két folyó jogi személy státuszt kapott az indiai jogrendszerben!

India folyói misztikus hullámaik különös természeténél fogva mindent megtisztítanak, amivel érintkeznek.

A szent folyók India kultúrájának részei. A következő 7 szent folyó megkülönböztetett figyelmet kap:

Gangesz

A Himalájában ered, Gaumukban. A Bengáli öbölbe torkollik. 2525 km hosszú

Jamuná

Jamunotriban, a Himalájában ered, majd a Gangeszbe torkollik Prajágban. 1376 km hosszú folyó.

Szaraszvati

A folyó a védikus jövendeléseknek megfelelően mára megnyilvánulatlan állapotba került. Hajdan Prajágban folyt egybe a Jamunával és a Gangesszel.

Gódávari

India második leghosszabb folyója. Maharástra államban, Trimbakban ered, majd 1465 km hosszan keresztbe szeli Indiát. Végül a Bengáli-öbölbe torkollik. Déll-India Gangeszének is nevezik.

Narmada

Közép-Indiában 1312 km hosszan, nyugati irányba áramló folyó. Amarkantakban ered, majd az Arab-tengerbe torkollik.

Kavéri

Dél-Indiai szent folyó. Keleti irányba folyik. Brahmagiriben ered, majd a Bengáli-öbölbe torkollik Chennai-tól délre.

Indus

A 3180 km hosszú szent folyó a Kailász-hegységben ered, majd végigfolyik Ladakhban. Végül Karacsi közelében, a mai Pakisztán területén ömlik az Arab-tengerbe

 

A tisztító fürdés rítusa felemelő. A folyó természete, hogy mindig képes megújulni. Sosem fürödhetünk meg ugyanabban a folyóban, hiszen a folyó minden pillanatban megújul. Elmossa minidazt a nemkívánatos szennyeződést, amivel találkozik. Így tisztítja meg azt, aki alámerül a szent folyóban.

Válj te is az indiai zarándokhelyek és India folyói védelmezőjévé

Hogy miért volna olyan nagyon fontos, hogy te is válj te is az indiai zarándokhelyek és India folyói védelmezőjévé? Mert a világ rengeteget kapott Indiától. Most rajtad a sor, hogy ezt megháláld.

Bármivel, amivel csak tudod. Folytass kutatásokat, írj cikkeket, gyűjts szemetet. Bármi, csak törődj vele kicsit és akkor minden jobb lesz.

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük